Arabuluculuk

Arabuluculuk, özel hukuk alanında günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çağlayan tarafsız üçüncü kişidir.

Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar.

Karşı tarafla aranızda uyuşmazlık çıktıktan ve fakat mahkeme veya tahkime başvurmadan önce arabulucuya gidebileceğiniz gibi mahkemeye dava açtıktan sonra da arabulucuya gidebilirsiniz.

Türk hukukunda arabuluculuk tarafları mahkemeye başvurmadan önce tüketmeleri gereken bir ön şart ise dava şartı arabuluculuk olarak nitelendirilir. Eğer yasalarda böyle bir zorunluluk yoksa taraflar ihtiyari olarak her zaman arabuluculuk kapsamında çözüm yolu arayabilirler.

Dava şartı arabuluculuk kapsamında ticaret hukuku, iş hukuku ve tüketici hukuku alanlarında görev almaktayız.

Diğer tarafından dava şartı/zorunlu olmadan ihtiyari arabuluculuk için de başvurabilirsiniz.

https://adb.adalet.gov.tr/